niedziela, 24 listopada 2013

Sernik z kuleczkami orzechowymi



Sernik z mocno orzechowym akcentem w postaci zatopionych w nim kuleczek orzechowych. Zanim kuleczki poukładałam na cieście, musiałam spróbować czy dobrze smakują i oczywiście na jednej się nie skończyło.Są "very good" :p Bardzo ważne, ser musi być dobrze zmielony, bez żadnych grudek, wtedy wypiek jest później delikatnie kremowy. Następnym razem do polewy dodam likier orzechowy, dzięki któremu sernik stanie się jeszcze bardziej orzechowy. Polecam ;)

Składniki na tortownicę o ok. 24 cm średnicy:

Spód:

  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

Kuleczki orzechowe:

  • 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • kilka kropelek olejku arakowego
  • kakao gorzkie do obtoczenia
Masa serowa:

  • 800 gram sera zmielonego przynajmniej 2 razy
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru ( w tym cukier waniliowy)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 budyń w proszku
  • 3/4 szklanki mleka
  • ew. sok z cytryny


Polewa:

  • 150 gram czekolady ( np. deserowej)
  • ok. 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:
Spód: Wszystkie składniki łączymy ze sobą zagniatając ciasto, następnie wykładamy nim spód tortownicy.
Kuleczki orzechowe: Orzechy mieszamy z cukrem, następnie wyrabiając dodajemy śmietanę i olejek. Mokrymi rękoma tworzymy kulki, które obtaczamy w kakale i układamy na cieście.

Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem na gładko, dodajemy twaróg i dalej ucieramy. Następnie po kolei dodajemy resztę składników. Ser wylewamy na ciasto z kuleczkami i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy przez 1 godzinę najpierw w 180 stopniach  a po 30 minutach w 160-170.
Polewa: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z mlekiem i masłem. Jeżeli zgęstnieje to zdejmujemy z ognia,dodajemy łyżkę zimnej śmietany i szybko mieszamy.
Wystudzone ciasto polewamy polewą i ozdabiamy orzechami. Smacznego ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz