niedziela, 24 listopada 2013

Bułeczki pszenne


Przepis pochodzi z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Zbigniewa Prokopczuka, z tym, że oryginalnie z ciasta robi się jedną dużą  bułkę paryską, natomiast ja zrobiłam małe, zawijane bułeczki. Bułki są mięciutkie i wyglądają smakowicie. Świetnie nadają się na śniadanie.
Składniki:

  • 250 gram mąki pszennej
  • 10 gram świeżych drożdży
  • 75 ml ciepłej wody
  • 75 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ew. ziarna do posypania
Przygotowanie:
Z rozkruszonych drożdży, wody, mleka, cukru oraz dwóch łyżek mąki przygotowujemy zaczyn i odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie przesiewamy pozostałą mąkę, mieszamy ją  z solą i zaczynem. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i sprężyste, jeżeli jest zbyt zbite dodajemy wody lub mleka, natomiast jeżeli bardzo się klei i jest luźne to podsypujemy mąką.. Formujemy z niego kulę, smarujemy olejem i odstawiamy w naczyniu na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie z ciasta formujemy bułeczki wg własnych upodobań. Smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnami. Dajemy bułkom czas na wyrośnięcie, ok. 30 minut, i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut. Gdy będą już przyrumienione, wyciągamy z piekarnika i studzimy. Smaczego ;). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz