Bardzo smaczne, jesienne ciasto. Połączenie 3 świetnie uzupełniających się smaków :) Taka szarlotka ale z dodatkiem egzotycznego kokosu i polskich orzechów. Według mnie prezentuje się uroczo i sprawdzi się zarówno na większą uroczystość jak i na domowe posiedzenie :D
Składniki:
Ciasto kruche:
- 30 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru + cukier wanilinowy 16 g
- 15 dag margaryny lub masła
- 4 żółtka
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa
- 1 kg jabłek
- + ewentualnie trochę cukru jeśli jabłka są kwaśne
Warstwa kokosowa
- 4 białka
- 10 dag cukru + 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 20 dag wiórków kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Warstwa orzechowa
- 4 jajka
- 10 dag cukru
- 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej
- 1 łyżka z czubkiem bułki tartej
- 20 dag zmielonych orzechów włoskich
Sposób wykonania
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Powstałym ciastem wykładamy spód wysmarowanej blaszki.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i dusimy na średnim ogniu przez ok 20 min. Jeżeli sa kwaśne to dodajemy do nich cukier wg uznania. Studzimy i wykładamy na ciasto.
Warstwa kokosowa:
Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier wciąż ubijając. Gdy cukier się rozpuści wsypujemy mąkę, kokos i mieszamy do połączenia składników. Tak powstałą masą smarujemy jabłka w blaszce.
Warstwa orzechowa:
Ubijamy białka na sztywno, następnie po łyżce dodajemy cukier i wciąż ubijamy. Gdy cukier się rozpuści możemy już dodawać po żółtku i potem mąkę i bułkę tartą. Na samym końcu wsypujemy orzechy i wszystko mieszamy. Gotową masę wykładamy na warstwę kokosową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego najpierw na 180 stopni przez 50 minut, a następnie w 160-170 na 10 minut. Najlepiej żeby blaszka z ciastem była nieco niżej niż na środku piekarnika. Wtedy będziemy mieć pewność, że spód odpowiednio się przypiecze. Gotowe, wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą i ozdobić wg własnych upodobań. Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz