wtorek, 3 września 2013

Proziaki


Proziaki to tradycyjne placki z Podkarpacia, pieczone na płycie pieca (ale na suchej patelni też dają radę). Mają specyficzny smak i są mega pyszne, a ciepłe z masłem czosnkowym to już w ogóle bomba! Ich nazwa pochodzi od proza czyli dzisiejszej sody, bo właśnie soda jest jednym z głównych składników na ten przysmak. Proziaków nie byłoby również bez kwaśnego(zsiadłego) mleka.  Polecam :) 

Składniki na ok.22 placków :
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki sody
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki zsiadłego mleka
Wykonanie: Najpierw sodę mieszamy z dwoma łyżkami kwaśnego mleka w miseczce. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej resztę składników razem z sodą i wyrabiamy gładkie ciasto na stolnicy. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto powinno być w miarę luźne, niezbyt zbite :) Gdy już jest gotowe, rozwałkowujemy je na grubość ok. 1 cm i wycinamy placki nożem, kubkiem lub szklanką. To zależy od nas jaki chcemy mieć kształt i jaką wielkość :p. Ja wykrawałam szerszym kubkiem zgrabne kółka. Rozgrzewamy patelnię smarując ją kilkoma kropelkami oleju na początku. Najlepiej żeby była to patelnia żeliwna, ale na innych też powinno wyjść. Placki pieczemy na małym ogniu przez ok 3- 4 min z każdej strony do zrumienienia. Można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, same lub z dodatkami. Świetne są gorące z masłem czosnkowo- koperkowym, niebo w gębie! :D



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz