piątek, 13 września 2013

Lekka sałatka z tuńczykiem


Sałatek ciąg dalszy... ;) To już trzecia propozycja letniej sałatki, którą bardzo szybko się przygotowuje. Tak jak wcześniejsze ta również składa się głównie ze świeżych warzyw, których smak delikatnie przeplata się z tuńczykiem. Nie znajdziecie tutaj kalorycznego majonezu czy sztucznych sosów "a'la vinegrette". Zamiast tego przedstawiam tańszą i zdrowszą wersje,która sprawia że sałatka ma odpowiedni smak i aromat. Mogę przysięgnąć, że oliwa, sok z cytryny i przyprawy sprawią, że świetnie zda egzamin! Zróbcie ją koniecznie :)

Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 6 małych pomidorów
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 mała cebula czerwona
  • natka pietruszki
  • ok. 200 g tuńczyka z puszki ( może być więcej, wg uznania)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy : sól, pieprz
Wykonanie: Kapustę szatkujemy i mieszamy z 1 łyżką oliwy. Jajka kroimy w grubą kostkę, pomidory w ćwiartki, paprykę w paski a cebulkę w piórka. Wszystko razem delikatnie mieszamy dodając pokrojona natkę pietruszki, polewamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Smacznego ! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz