niedziela, 15 września 2013

Krokiety z kapustą i grzybami


Uwielbiam krokiety... chrupiące z zewnątrz i pachnące jesienią w środku. Tak jesienią :P Uważam, że zapach grzybów i kapusty należy do jesieni, a jeśli podamy je jeszcze z czerwonym barszczem to już zaczynam czuć święta :D Polecam!

1. Naleśniki ( ok. 25-30 sztuk )
Składniki:

  • 3 jajka
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 5 szklanek mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta soli i cukru
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy tak, aby uzyskać lejące i lśniące ciasto. Odstawiamy na pół godziny. Patelnię smarujemy przed pierwszym naleśnikiem paroma kroplami oleju i smażymy naleśniki na średnim ogniu.Gotowe.

2. Farsz
Składniki:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 500 g pieczarek
  • 100 g suszonych grzybów ( np. borowiki)
  • 2 cebule
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
  • olej do smażenia
  • do obtoczenia: ok. 4 jajek, bułka tarta
Kapustę zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, studzimy i odciskamy z nadmiaru soku. Kroimy drobniutko lub przepuszczamy przez maszynkę. Cebule i pieczarki siekamy i smażymy na oleju. Grzyby gotujemy do miękkości, następnie odsączamy je i kroimy drobniutko. Uwaga! Odwar z grzybów zostawiamy, możemy dodać go później do barszczu czerwonego, będzie wyśmienity :) Kapustę, pieczarki, cebulę i grzyby łączymy ze sobą mocno przyprawiając. Następnie na każdy naleśnik kładziemy ok. 1 łyżki farszu i zawijamy krokiety. Obtaczamy je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoto. Podajemy na ciepło najlepiej z czerwonym barszczem. :) Mmmniam!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz