Uwielbiam krokiety... chrupiące z zewnątrz i pachnące jesienią w środku. Tak jesienią :P Uważam, że zapach grzybów i kapusty należy do jesieni, a jeśli podamy je jeszcze z czerwonym barszczem to już zaczynam czuć święta :D Polecam!
1. Naleśniki ( ok. 25-30 sztuk )
Składniki:
- 3 jajka
- 5 szklanek mąki pszennej
- 5 szklanek mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1/2 szklanki oleju
- szczypta soli i cukru
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy tak, aby uzyskać lejące i lśniące ciasto. Odstawiamy na pół godziny. Patelnię smarujemy przed pierwszym naleśnikiem paroma kroplami oleju i smażymy naleśniki na średnim ogniu.Gotowe.
2. Farsz
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 500 g pieczarek
- 100 g suszonych grzybów ( np. borowiki)
- 2 cebule
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
- olej do smażenia
- do obtoczenia: ok. 4 jajek, bułka tarta
Kapustę zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, studzimy i odciskamy z nadmiaru soku. Kroimy drobniutko lub przepuszczamy przez maszynkę. Cebule i pieczarki siekamy i smażymy na oleju. Grzyby gotujemy do miękkości, następnie odsączamy je i kroimy drobniutko. Uwaga! Odwar z grzybów zostawiamy, możemy dodać go później do barszczu czerwonego, będzie wyśmienity :) Kapustę, pieczarki, cebulę i grzyby łączymy ze sobą mocno przyprawiając. Następnie na każdy naleśnik kładziemy ok. 1 łyżki farszu i zawijamy krokiety. Obtaczamy je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoto. Podajemy na ciepło najlepiej z czerwonym barszczem. :) Mmmniam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz