Wszyscy kochamy maliny- kojarzą nam się z wakacjami i słońcem. Natomiast kasza manna to smaczny powrót do dzieciństwa :p Tak więc sami widzicie, że taki torcik to coś wspaniałego! Jest idealny na upalne dni, a połączenie dorodnych malin z kremową masą i orzeźwiającą galaretką to must have każdego lata!
Przepis:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej ( najlepiej tortowej)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżka soku z cytryny
Masa:
- 3 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki kaszy mannej ( semoliny)
- 3/4 kostki masła lub dobrej gatunkowo margaryny
- 3/4 szklanki cukru + ew. cukier waniliowy
Dodatkowo:
- ok. pół kilograma dorodnych malin
- 2 galaretki czerwone
Wykonanie:
Najpierw pieczemy biszkopt: Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo cukier i nadal ubijamy. Gdy cukier się rozpuści możemy pojedynczo dodawać żółtka. Następnie wyjmujemy trzepaczkę i powoli przesiewamy mąkę i dodajemy sok z cytryny do ciasta. Wszystko delikatnie mieszamy w jedną stronę drewniana łyżką. Ciasto wykładamy do blaszki i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach przez ok 35-40 minut.
Przygotowujemy masę : 2 szklanki mleka zagotowujemy razem z margaryna i cukrem. W pozostałej 1 szklance mleka rozpuszczamy kasze manną. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy do niego naszą kaszę i szybko mieszamy przez jeszcze ok. 2 minuty, aż kasza całkowicie napęcznieje.
Przestudzoną masę wykładamy na upieczony wcześniej biszkopt. Następnie układamy maliny jedna obok drugiej i zalewamy tężejącą galaretką. Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu, czyli jeżeli dwie galaretki mamy rozpuścić w 4 szklankach to polecam rozpuścić ją w 3.
Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz