Składniki:
- ulubiony makaron ( u mnie świderki pełnoziarniste i zwykłe)
- 400 g mrożonego szpinaku( może być również świeży, wtedy musimy go drobno posiekać)
- 4 świeże pomidory ( mogą być również z puszki)
- pierś z kurczaka
- ser favita
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki majonezu + 1 łyżka śmietany + 1 łyżka musztardy
- ulubione przyprawy (sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, tymianek, majeranek, gałka muszkatołowa, słodka papryka)
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy ( np. sól, słodka papryka, pieprz) i smażymy.Cebulę drobno kroimy w kosteczkę i podsmażamy na osobnej patelni. Pomidory parzymy kipiącą wodą, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do podsmażonej cebulki- wszystko dusimy.Teraz czas na szpinak :p Nie musimy go rozmrażać, po prostu rozmrażamy go na patelni,a gdy już otrzymamy z niego papkę to dodajemy duszone pomidory oraz starty ząbek czosnku. W garnuszku mieszamy ze sobą majonez, śmietanę i musztardę a następnie dodajemy do szpinaku - dokładnie mieszamy ciągle podgrzewając. Teraz dodajemy usmażone kawałki kurczaka. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku wedle uznania.Jeśli uważamy, że np. majonezu, musztardy lub czegoś innego jest za mało to spokojnie możemy to dodać. Gotujemy makaron wg. przepisu na opakowaniu. Na talerz wykładamy makaron, polewamy go sosem i na koniec układamy kawałki pokrojonego pomidora i serka favita, można również użyć ziół. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz