Uwielbiam serniki... bez nich świat nie byłby taki sam :p. Poniżej przedstawiam wam jeden z moich ulubionych serników - połączenie pysznego twarogu z kakaowym spodem i kruszonką. No po prostu połączenie idealne! Btw u mnie wyszedł bardziej czarno-żółty niż biały, a to ze względu na żółtka, które nadały mu intensywny, ciepły kolor :) Uznałam to za zaletę.
Przepis na blaszkę o standardowych wymiarach:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 6 łyżek cukru + cukier waniliowy
- 200 g masła lub margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki z czubkiem gorzkiego kakao
- 4 łyżki gęstej śmietany
Masa serowa:
- 1 kg twarogu zmielonego 3 razy
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 4 łyżki stopionego lub bardzo miękkiego masła
- 5 jajek
- 2-3 łyżki budyniu w proszku
Wykonanie:
- Ciasto: Ciasto dokładnie zagniatamy ze wszystkich składników, dzielimy na dwie części i wkładamy do zamrażalnika.
- Masa serowa: Żółtka miksujemy lub ucieramy w makutrze z cukrem. Ucierając dodajemy po kolei twaróg, tłuszcz i budyń. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Następnie do masy serowej dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia.
Jedną połowę ciasta ścieramy na tarce do blaszki i formujemy spód ciasta. Na spód wylewamy masę serową. Drugą połowę ciasta również ścieramy, tym razem na górę sernika. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach C. Smacznego :) !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz