poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Sernik czarno-biały?


Uwielbiam serniki... bez nich świat nie byłby taki sam :p.  Poniżej przedstawiam wam jeden z moich ulubionych serników - połączenie pysznego twarogu z kakaowym spodem i kruszonką. No po prostu połączenie idealne! Btw u mnie wyszedł bardziej czarno-żółty niż biały, a to ze względu na żółtka, które nadały mu intensywny, ciepły kolor :) Uznałam to za zaletę.

Przepis na blaszkę o standardowych wymiarach:
Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru + cukier waniliowy
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki z czubkiem gorzkiego kakao
  • 4 łyżki gęstej śmietany
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu zmielonego 3 razy 
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 4 łyżki stopionego lub bardzo miękkiego masła
  • 5 jajek
  • 2-3 łyżki budyniu w proszku
Wykonanie:
  • Ciasto: Ciasto dokładnie zagniatamy ze wszystkich składników, dzielimy na dwie części i wkładamy do zamrażalnika.
  • Masa serowa: Żółtka miksujemy lub ucieramy w makutrze z cukrem. Ucierając dodajemy po kolei twaróg, tłuszcz i budyń. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Następnie do masy serowej dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia.
     Jedną połowę ciasta ścieramy na tarce do blaszki i formujemy spód ciasta. Na spód wylewamy masę serową. Drugą połowę ciasta również ścieramy, tym razem na górę sernika. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach C. Smacznego :) !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz