Są przepyszne ! Najlepsze tego samego dnia. Delikatne, lekko wilgotne, rozpływające się w ustach.. idealne do popołudniowej kawy. Czekoladowo polecam!
Przepis na 12 sztuk:
Składniki suche :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 4 łyżki gorzkiego kakao (polecam Decomoreno)
- 1 łyżka kawy zbożowej rozpuszczalnej Inki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki mokre:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 2 kropelki aromatu rumowego
Dodatkowo:
- smażone wiśnie ze słoika
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
Wykonanie :
W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki suche, natomiast w drugiej wszystkie składniki mokre. Czekoladę drobno kroimy w kosteczkę i wrzucamy do suchych składników. Wiśnie również wrzucamy do suchych po czym mieszamy, aby wiśnie obtoczyły się w mące i podczas pieczenia nie opadły nam na spód muffinki. Następnie składniki mokre wlewamy do suchych i krótko mieszamy do połączenia się- mogą pozostać grudki. Ciasto nabieramy łyżką i wypełniamy nasze foremki, wypełnione papilotkami do 3/4 wysokości. Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz