sobota, 3 sierpnia 2013

Muffinki czekoladowe z wiśniami !


Są przepyszne ! Najlepsze tego samego dnia. Delikatne, lekko wilgotne, rozpływające się w ustach.. idealne do popołudniowej kawy. Czekoladowo polecam!

Przepis na 12 sztuk:

Składniki suche :

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki gorzkiego kakao (polecam Decomoreno)
  • 1 łyżka kawy zbożowej rozpuszczalnej Inki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki mokre:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 kropelki aromatu rumowego
Dodatkowo:
  •  smażone wiśnie ze słoika
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady 
Wykonanie :
W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki suche, natomiast w drugiej wszystkie składniki mokre. Czekoladę drobno kroimy w kosteczkę i wrzucamy do suchych składników. Wiśnie również wrzucamy do suchych po czym mieszamy, aby wiśnie obtoczyły się w mące i podczas pieczenia nie opadły nam na spód muffinki. Następnie składniki mokre wlewamy do suchych i krótko mieszamy do połączenia się- mogą pozostać grudki. Ciasto nabieramy łyżką i wypełniamy nasze foremki, wypełnione papilotkami do 3/4 wysokości. Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut. Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz