Smakują troszkę jak słynne proziaki, a to za sprawą sody i zsiadłego mleka :) Robi się je bardzo szybko, można je jeść na słodko z ulubionymi konfiturami ale świetnie smakują też np. z twarożkiem i szynką. Poza tym są zdrowe, bo kasza manna to źródło między innymi witamin z grupy B, błonnika , żelaza, potasu, magnezu i wielu innych ważnych pierwiastków. Jajka dostarczają nam białka, a o zdrowotnych właściwościach na nasz układ trawienny zsiadłego mleka już chyba nie muszę pisać :) Smacznego !
Składniki na 6 placuszków:
- 1 jajko
- pół szklanki kaszy manny( suchej)
- pół szklanki zsiadłego mleka lub kefiru
- szczypta soli i szczypta cukru
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- dodatki: dżem, owoce,słodki serek, twarożek wędliny, warzywa
Wykonanie: W garnuszku rozbijamy jajko za pomocą widelca, dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie łyżką nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnie, wcześniej posmarowaną kilkoma kroplami oleju. Smażymy je na złoty kolor z obu stron. Bon Appetit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz