środa, 28 sierpnia 2013

Placuszki z kaszy manny


Smakują troszkę jak słynne proziaki, a to za sprawą sody i zsiadłego mleka :) Robi się je bardzo szybko, można je jeść na słodko z ulubionymi konfiturami ale świetnie smakują też np. z twarożkiem i szynką. Poza tym są zdrowe, bo kasza manna to źródło między innymi witamin z grupy B, błonnika , żelaza, potasu, magnezu i wielu innych ważnych pierwiastków. Jajka dostarczają nam białka, a o zdrowotnych właściwościach na nasz układ trawienny zsiadłego mleka już chyba nie muszę pisać :) Smacznego ! 

Składniki na 6 placuszków:

  • 1 jajko
  • pół szklanki kaszy manny( suchej)
  • pół szklanki zsiadłego mleka lub kefiru
  • szczypta soli i szczypta cukru
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • dodatki: dżem, owoce,słodki serek, twarożek wędliny, warzywa
Wykonanie: W garnuszku rozbijamy jajko za pomocą widelca, dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie łyżką nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnie, wcześniej posmarowaną kilkoma kroplami oleju. Smażymy je na złoty kolor z obu stron. Bon Appetit :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz