wtorek, 27 sierpnia 2013

Ciasto "Cycki Murzynki ? "


Nie tylko nazwa jest ciekawa :p Wygląd tego ciasta również jest ciekawy, a poza tym jest bardzo smaczne. Prezentuje się bardzo ładnie, więc świetne jest na te większe uroczystości ale nie zawadzi zrobić go po prostu do niedzielnej kawy. Rodzinę i siebie też trzeba rozpieszczać :) Przepis wzięłam od Pani Dorotki z uwielbianego przeze mnie bloga  Moje Wypieki. Oczywiście wprowadziłam kilka zmian z " potrzeb sytuacyjnych" :) Polecam !

Składniki na blaszke o standardowych wymiarach:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 150 gram mąki pszennej
  • ok. 90 gram cukru + cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wkładka makowo-kokosowa:
  • 6 białek
  • 210 gram cukru
  • 100 gram wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki suchego maku
Masa budyniowa:
  • 370 ml mleka
  • 250 gram miękkiego masła
  • 6 żółtek
  • 1 budyń waniliowy
  • 7-8 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
Ponadto:
  • dżem mandarynkowy lub pomarańczowy ( może być też jakis inny, najlepiej kwaśny), ja dałam 4 pomarańcze z 1 galaretką pomarańczową
  • ok 120 gram okrągłych biszkoptów
  • alkohol do nasączenia biszkoptów ( u mnie likier kokosowy, ale może tez być wódka )
  • ok. garść rodzynek do dekoracji
  • polewa czekoladowa: ja dałam prawie dwie czekolady ( bo trochę zjadłam :), jedna gorzka, druga mleczna roztopione z 3-4 łyżkami mleka i kakaem gorzkim
Wykonanie: 
Biszkopt : Białka ubijamy ze szczyptą soli w mikserze na sztywno, następnie dodajemy po łyżce cukru, gdy cukier się rozpuści wlewamy stopniowo żółtka. Na końcu wsypujemy po łyżce przesianej mąki z proszkiem tylko do połączenia. Pieczemy w 160 stopniach przez około 30 minut.

Wkładka : Białka  ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, gdy się rozpuści wsypujemy stopniowo mak i kokos, delikatnie mieszamy. Pieczemy przez ok 40 minut w temp 170 stopni. 

Krem budyniowy: Część mleka mieszamy z żółtkami, budyniem i mąką, resztę zagotowujemy z cukrem, Gdy mleko zacznie kipieć, wlewamy do niego nasze żółtka i szybko mieszamy, jeszcze przez jakieś dwie minuty, aż mąka napęcznieje i nie będzie jej czuć. Studzimy. Masło ucieramy i dodajemy do niego wystudzony budyń. Ucieramy naszą masę na gładko. 

Galaretka z pomarańczami: Jeśli nie mamy dżemu pomarańczowego możemy obrać 4 pomarańcze, pokroić je i lekko poddusić w  garnku z dodatkiem łyżeczki kwasku cytrynowego aby nie były mdłe. Gdy zaczną wrzeć wsypujemy galaretkę pomarańczową i mieszamy aż do rozpuszczenia. Studzimy. 

 Biszkopt ponczujemy ( np. mocną herbatą), wykładamy na niego pomarańcze w galaretce, następnie kładziemy na nie wkładkę kokosowo-makową i smarujemy kremem budyniowym. Na samej górze układamy biszkopty i bardzo mocno za pomocą pędzelka smarujemy je dowolnym alkoholem. Polewamy ciasto przygotowaną polewą i na górze każdego biszkopta kładziemy rodzynkę. Trzymamy w lodówce. Ciasto najlepsze na drugi dzień. Smacznego :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz