To ciasto to moje " chocolate heaven" ! Jest mega pyszne, takie delikatne, mięciutkie, rozpływające się, po prostu czekoladowa bajka :) Wygląda trochę jak ciężkie brownies ( które również kocham) ale ku mojemu zaskoczeniu jest inne. Na dodatek dzięki cukinii jest takie wilgotne, a wcale jej nie czuć ani nie widać. Na drugi dzień było jeszcze lepsze niż pierwszego i specjalnie schowałam jeden kawałek ciasta w lodówce,żeby sprawdzić jak będzie smakować trzeciego dnia....niestety, w niewyjaśnionych okolicznościach znikło! :( Tak więc uwaga! Musicie je jeść szybko bo coś dziwnego się z nim dzieje... po prostu znika :D Przepis zaczerpnęłam z tego bloga Moje Wypieki
Składniki:
- 120 g miękkiego masła / margaryny
- mniejsze pół szklanki oleju
- 250 g cukru + cukier waniliowy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- pół szklanki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 300 g mąki pszennej
- 60 g gorzkiego kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka kawy inki
- 2 szklanki startej cukinii na grubych oczkach
- 1 czekolada ( gorzka) pokrojona w kosteczkę
- polewa: 1 czekolada + ok. 2 łyżki mleka
Wykonanie: Miękkie masło miksujemy z olejem na jednolitą masę. Dodajemy cukier, sodę, proszek i sól wciąż miksując. Następnie dodajemy po jednym jajku. Gdy masa jest jednolita łyżką wsypujemy przesianą mąkę (wymieszaną z kakao i kawą) i śmietanę nie przestając miksować. Na samym końcu wsypujemy czekoladę i mieszamy. Przepisowo piecze się w blaszce o wymiarach ok 22 x 33 cm , ja piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 40-50 minut, ja piekłam prawie godzinę. Wszystko zależy od waszego piekarnika :) Po wystudzeniu możemy polać czekolada lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz