środa, 14 sierpnia 2013

Muffinki z porzeczkami i kruszonką


Ach te muffinki! Są takie cudowne... z czymkolwiek by nie były zawsze są smaczne i udane. Świetnie potrafią się dostosować do sytuacji i okazji. Te z porzeczkami są uwieńczeniem lata ;p 

Przepis:
Ciasto:

  • 2 szklanki maki
  • 1 niecała szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka czerwonych porzeczek ( może być więcej :)  
Kruszonka:
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • dodatkowo płatki migdałowe
Wykonanie: Składniki suche na ciasto mieszamy w jednej misce, zaś w drugiej składniki mokre. Teraz mokre wlewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników. Dodajemy porzeczki. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą dodając w razie potrzeby mąkę. Ciasto nakładamy łyżką do foremek wyłożonych papilotkami i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 190 stopniach przez około 25 minut.         Bon Appetit! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz