Przepis na DUŻĄ prostokątną tortownicę ( podwójna porcja):
Spód:
- 200 g herbatników
- 110 g stopionego masła/ margaryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżka cukru pudru
Masa serowa:
- ok. 1,9 kg twarogu zmielonego 3 razy
- 10 jajek
- 6 łyżek gęstej śmietany
- ok. 2 szklanek cukry ( wg uznania) + cukier waniliowy
- 2 budynie waniliowe
- 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- ok 400. pierniczków nadziewanych w czekoladzie
- 200 g mlecznej czekolady, ok. 3 łyżek mleka + ew. ok. 2 łyżki śmietany
Wykonanie:
Spód: Herbatniki kruszymy, wsypujemy cukier, przyprawy i wlewamy roztopione wcześniej masło ( nie musimy roztapiać jeżeli jest bardzo miękkie). Wszystko mieszamy, następnie ugniatamy spód w tortownicy i wsadzamy do lodówki.
Masa serowa: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy stopniowo ser i resztę składników wciąż ucierając. Na końcu ubijamy białka ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy je z serem drewnianą łyżką.
Na schłodzony spód układamy pierniczki i wykładamy na nie masę serową.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 70 minut. Góra ma pozostać niespieczona( wtedy nasz sernik będzie kremowy :). Aby zapobiec nadmiernemu spieczeniu pod koniec, możemy przykryć sernik papierem do pieczenia oraz zmniejszyć temperaturę do 160-170 stopni. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie na całą noc ( albo i dłużej) wstawiamy do lodówki.
Polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodając mleko. Uwaga! Jeżeli podczas rozpuszczania z naszej czekolady zrobi się coś w rodzaju plasteliny ( w dzisiejszych czasach producenci serwują nam taką "czekoladę"!) zamiast polewy, to wyciągamy nasze naczynie z czekoladą z wody, i szybko dodajemy ok. dwóch łyżek ZIMNEJ śmietany i szybko mieszamy. Możemy dodać więcej śmietany, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz