środa, 14 sierpnia 2013

Drożdżówki z serem


O wiele lepsze niż te ze sklepu... Te mają prawdziwy serek, a nie jakąś sero-podobną maź :p Ciasto jest mięciutkie i delikatne. A po wyjęciu z piekarnika pachną tak pięknie,że aż ślinka cieknie :) Polecam !

Składniki na ok. 18 sztuk:
Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 jajka
  • 100 g stopionego i ostudzonego masła
  • 60 g cukru + cukier waniliowy
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 600 g twarogu zmielonego przynajmniej 2 razy
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka gęstej śmietany ( jeżeli ser jest za suchy)
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy zaczyn z drożdży, łyżki cukru, 3 łyżek mleka i łyżki mąki. Mieszamy w miseczce i zostawiamy, aż wyrośnie. Następnie do większego naczynia przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, sól i dodajemy resztę składników razem z wyrośniętym zaczynem. Wszystko dokładnie mieszamy, wyrabiamy ciasto jeszcze przez jakieś 5 min. a w razie potrzeby dodajemy mąkę, tak aby ciasto było sprężyste. Następnie formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do  podwojenia objętości ( może to zająć jakieś 30 min.- czasami więcej). 
W tym czasie przygotowujemy masę serową. W makutrze lub mikserze ucieramy żółtka z cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodajemy ser i nadal ucieramy. Następnie dodajemy po kolei resztę składników i ucieramy aż otrzymamy jednolita konsystencję. 
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości ok pół centymetra. Tak otrzymany prostokąt smarujemy połową sera, następnie składamy go. Najpierw chwytając z dwóch stron jeden z krótszych boków, składamy go do środka i następnie przykrywamy drugą stroną ciasta. ( następnym razem postaram się zamieścić zdjęcia jak to zrobić) . Tak otrzymany płat dzielimy na 9 mniejszych prostokątów. Każdy nacinamy wzdłuż dłuższego boku, pozostawiając jeden koniec nieprzecięty. Zaplatamy, końcówki zlepiamy razem i formułujemy bułeczkę.Nasze drożdżówki układamy na blasze, dajemy im czas, aby wyrosły i pieczemy w 180ºC przez ok. 30 min. Smacznego !

Jeszcze przed upieczeniem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz