O wiele lepsze niż te ze sklepu... Te mają prawdziwy serek, a nie jakąś sero-podobną maź :p Ciasto jest mięciutkie i delikatne. A po wyjęciu z piekarnika pachną tak pięknie,że aż ślinka cieknie :) Polecam !
Składniki na ok. 18 sztuk:
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 40 g drożdży świeżych
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 jajka
- 100 g stopionego i ostudzonego masła
- 60 g cukru + cukier waniliowy
- szczypta soli
Masa serowa:
- 600 g twarogu zmielonego przynajmniej 2 razy
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy
- 1 budyń waniliowy
- łyżka soku z cytryny
- łyżka gęstej śmietany ( jeżeli ser jest za suchy)
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy zaczyn z drożdży, łyżki cukru, 3 łyżek mleka i łyżki mąki. Mieszamy w miseczce i zostawiamy, aż wyrośnie. Następnie do większego naczynia przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, sól i dodajemy resztę składników razem z wyrośniętym zaczynem. Wszystko dokładnie mieszamy, wyrabiamy ciasto jeszcze przez jakieś 5 min. a w razie potrzeby dodajemy mąkę, tak aby ciasto było sprężyste. Następnie formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( może to zająć jakieś 30 min.- czasami więcej).
W tym czasie przygotowujemy masę serową. W makutrze lub mikserze ucieramy żółtka z cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodajemy ser i nadal ucieramy. Następnie dodajemy po kolei resztę składników i ucieramy aż otrzymamy jednolita konsystencję.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości ok pół centymetra. Tak otrzymany prostokąt smarujemy połową sera, następnie składamy go. Najpierw chwytając z dwóch stron jeden z krótszych boków, składamy go do środka i następnie przykrywamy drugą stroną ciasta. ( następnym razem postaram się zamieścić zdjęcia jak to zrobić) . Tak otrzymany płat dzielimy na 9 mniejszych prostokątów. Każdy nacinamy wzdłuż dłuższego boku, pozostawiając jeden koniec nieprzecięty. Zaplatamy, końcówki zlepiamy razem i formułujemy bułeczkę.Nasze drożdżówki układamy na blasze, dajemy im czas, aby wyrosły i pieczemy w 180ºC przez ok. 30 min. Smacznego !
Jeszcze przed upieczeniem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz