wtorek, 20 sierpnia 2013

Kurczak w sosie sojowym z sezamem i pomidorem


To był mój kulinarny eksperyment ! Raczej udany, wszyscy zjedli, nikt się nie otruł, smakowało, ładnie wyglądało :) Nowy sposób na obiad, coś ciekawego i nieoklepanego. Ten kto lubi eksperymentować w kuchni lub znudził mu się już kotlet schabowy to... proszę bardzo! Oto wasze wybawienie :D 

Składniki:

  • 3 połówki piersi z kurczaka
  • ok. 50 ml sosu sojowego
  • 1/3 szklanki sezamu + 1/3 szklanki słonecznika
  • 1 cebula
  • 3 łyżki śmietany
  • po 2 łyżki musztardy i keczupu ( dobrej jakości! )
  • 2 spore pomidory
  • 1 papryka
  • 1/2 szklanki mleka
  • ok. 1 szklanki wody
  • natka pietruszki
  • przyprawy ( bez soli)  tj. słodka papryka, zioła prowansalskie
Wykonanie: Najpierw musimy dokładnie umyć i pokroić w sporą kostkę kurczaka, po czym zalewamy go sosem sojowym i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę ( najlepiej zrobić to wieczorem i danie robić następnego dnia ). Sezam razem ze słonecznikiem prażymy na patelni. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i lekko podsmażamy na patelni. Dodajemy kurczaka razem z sosem i wszystko dusimy dotąd aż mięso będzie dokładnie przysmażone. Teraz możemy dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory, sezam i słonecznik. W miseczce mieszamy ze sobą śmietanę, musztardę i keczup a następnie dodajemy do kurczaka. Mieszamy na małym ogniu uważając, żeby śmietana się nie ścięła. W między czasie dodajemy mleko i trochę wody ( nie wszystką). Wszystko dusimy, aż kurczak będzie miękki. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta wlewamy trochę wody lub mleka. Przyprawiamy natka pietruszki i ziołami. Nie dodajemy soli bo sos sojowy jest już wystarczająco słony. Gotowe ! Ja podałam go z kaszą gryczaną, szparagówką  i pomidorami. Kurczaka dodatkowo posypałam prażonymi ziarnami :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz