Placuszki z cukinii to zdrowsza wersja np. placków ziemniaczanych, gdzie są praktycznie tylko ziemniaki i na tym się kończy. Tutaj natomiast wszystko zależy od naszej inwencji twórczej ;p dodajemy to na co mamy ochotę lub to co jest pod ręką. Jednym słowem, spora dawka witamin zamknięta w kolorowych placuszkach :) Świetne do obiadu, a nawet jako przekąska. Podaję również przepis na sos, który idealnie komponuje się z tymi placuszkami, oczywiście możecie zrobić własny. Polecam !
Składniki na placki:
- 1 duża cukinia
- 2 marchewki średniej wielkości
- 1 papryka
- 2 pomidory
- pół czerwonej cebuli ( może być biała)
- 1-2 ząbki czosnku ( zależy od waszych preferencji)
- natka pietruszki, selera i koperku
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- sól, pieprz, ulubione przyprawy (papryka słodka, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, tymianek)
Wykonanie: Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy aż puści sok. W tym czasie przygotowujemy resztę składników, czyli ścieramy marchewkę na drobnych oczkach, kroimy paprykę, pomidory, cebulę i siekamy natki. czosnek przeciskamy przez praskę.
Teraz mocno wyciskamy cukinię tak, aby potem ciasto nam się nie rozlewało. Dodajemy do niej wszystkie przygotowane składniki, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami. Teraz możemy dodać jajka i mąkę. Jeżeli konsystencja jest z byt wodnista to możemy dodać jeszcze trochę przesianej mąki. Placuszki nakładamy łyżką i smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku. Jeżeli chcemy je upiec w piekarniku to blaszkę albo posmarujmy jakimś tłuszczem i posypmy mąką albo ułóżmy je na papierze do pieczenia tak, aby nam się nie przykleiły. Pieczemy je ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni, po 30 minutach przewracamy je na druga stronę. Ja podałam je z kaszą gryczaną, świeżymi pomidorami prosto z ogrodu ( malinówki żółte i czerwone oraz malutkie koktajlowe :) oraz z sosem, na który przepis znajduje się niżej.
Składniki na sos:
- ok. 3 pomidory ( u mnie 2 czerwone i 1 żółty)
- pół papryki
- pół cebuli
- mały ząbek czosnku
- natka pietruszki i koperku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, cukier ( ok. 1 łyżeczka)
- przyprawy do smaku (oregano, papryka słodka, zioła prowansalskie)
- trochę oleju do smażenia
Wykonanie: Cebulę kroimy na bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną również drobno paprykę, pomidory i przeciśnięty ząbek czosnku. Wszystko dusimy przez ok. 15 minut na małym ogniu, aż papryka będzie miękka, a z pomidorów zrobi się papka. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, koperek, przyprawy oraz jogurt i wszystko mieszamy jeszcze przez jakieś 2 minuty. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz