Chrupiące i smaczne bułeczki ze słonecznikiem. Wszystkim w domu smakowały i chcieli jeszcze ;p A to jest największy dowód na to, że bułeczki odniosły sukces. Świetne na śniadanie jako zdrowsza alternatywa dla sklepowego pieczywa. Gorąco polecam ! :)
Składniki na 12 sztuk :
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 300 g maaki pszennej
- 270 g mąki pszennej razowej
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki słonecznika
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki letniego mleka
- ok. 3/4 szklanki letniej wody
- niecała 1 łyżka soli
Wykonanie: Na początku robimy zaczyn: kruszymy drożdże do miseczki, wsypujemy cukier i mieszamy z 2 łyżkami mąki i 3-4 łyżkami mleka. Odstawiamy na ok. 15 min. do wyrośnięcia. W tym czasie do większej miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej resztę składników razem z wyrośniętym zaczynem. Wszystko wyrabiamy na gładką masę. Jeżeli konsystencja ciasta jest zbyt rzadka lub zbita dodajemy odpowiednio mąkę lub wodę. Ciasto po wyrobieniu powinno być sprężyste. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 40 min. Po tym czasie formujemy ok. 12 bułeczek i układamy je na wysmarowanej tłuszczem wcześniej blaszce. Bułeczki smarujemy mlekiem i obficie posypujemy słonecznikiem. Pozostawiamy je jeszcze na jakieś 20 - 30 minut do napuszenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok .35 minut. Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz