Składniki:
Spód:
- 1 szkl pszennej mąki razowej
- 1/2 szkl pszennej mąki białej ( np. typ 550)
- 1/3 szkl płatków owsianych
- 1/4 szkl cukru
- 115 g masła lub margaryny
- 1 łyżka wody lub mleka
Masa jabłkowa:
- 1200 g jabłek
- 1 łyżka cynamonu
- ew. miód lub cukier
Kruszonka:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 80 g masła
- 1/4 szkl cukru + cukier waniliowy
Wykonanie
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na drobne kawałki i prażymy razem z cynamonem aż do miękkości.Jeżeli są zbyt kwaśne możemy je posłodzić wg uznania.
Spód: Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy nią wysmarowaną i obłożoną wcześniej papierem tortownicę ( 26 cm) i pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i ugniatamy to uzyskania pożądanej konsystencji. Gdy spód jest już podpieczony, wyciągamy go, wykładamy na niego jabłka z cynamonem i wszystko posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy przez 40 min w 180 stopniach. Smacznego ;)
Pysznie wygląda! *.*
OdpowiedzUsuń