niedziela, 5 stycznia 2014

Szarlotka z owsianą kruszonką


Smaczna i zdrowsza wersja tradycyjnej szarlotki na kruchym spodzie z kruszonką ;) Płatki owsiane sprawiają, że kruszonka w takiej wersji smakuje mi nawet bardziej niż z samej mąki. Dodałam też duużo cynamonu, który uwielbiam i bez którego szarlotki sobie po prostu nie wyobrażam ;). Do upieczenia takiej szarlotki zainspirował mnie przepis pochodzący z bloga "Wypieki z Pasją". 

Składniki:
Spód:

  • 1 szkl pszennej mąki razowej
  • 1/2 szkl pszennej mąki białej ( np. typ 550)
  • 1/3 szkl płatków owsianych
  • 1/4 szkl cukru
  • 115 g masła lub margaryny
  • 1 łyżka wody lub mleka
Masa jabłkowa:
  • 1200 g jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • ew. miód lub cukier 
Kruszonka:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 80 g masła
  • 1/4 szkl cukru + cukier waniliowy
Wykonanie
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na drobne kawałki i prażymy razem z cynamonem aż do miękkości.Jeżeli są zbyt kwaśne możemy je posłodzić wg uznania.
Spód: Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy nią wysmarowaną i obłożoną wcześniej papierem tortownicę ( 26 cm) i pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i ugniatamy to uzyskania pożądanej konsystencji. Gdy spód jest już podpieczony, wyciągamy go, wykładamy na niego jabłka z cynamonem i wszystko posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy przez 40 min w 180 stopniach. Smacznego ;) 



1 komentarz: